خورش یا خورشت فسنجان


دو تا از دوستان طرز تهیه این خورشت را خواسته بودن که یکیش با قلقلی

بود. در مورد همه نوع گوشتی اینجا توضیح میدم که دوستان با هر سلیقه

ای در صورت تمایل بتونن درست کنن.

فسنجون یک خورشت قدیمی هست که بیشتر مادربزرگ هامون برامون

درست میکردن و از خوردنش خیلی لذت میبردیم یاد اون دوران به خیر.

روش های پخت زیادی برای این خورشت وجود داره تو هر شهری به

طریقی پخته میشه مثلا توی شیراز بیشتر گوشت پخته را به صورت کوبیده

 یا ریش ریش شده به مواد اضافه می کنند و شما گوشت درسته یا

قلقلی توی خورشت نمی بینید یا در بعضی از شهرها این خورشت کاملا

ترش درست میشه و در بعضی شیرین و ...

بریم سراغ درست کردن فسنجون .


مواد لازم :

گردو خرد شده یا چرخ شده 300 گرم

رب انار 4 تا 6 قاشق غذاخوری

پیاز متوسط یک عدد در صورت استفاده از گوشت چرخی یک عدد پیاز

متوسط هم برای اون لازم داریم .

زردچوبه یک دوم قاشق چایخوری

گوشت گوسفند یا گوساله یا مرغ یا گوشت چرخی  300 گرم

طرز تهیه :

قبل از هر کاری یک توضیح در مورد گوشت بدم عده ای دوست دارن که

گوشت به صورت درسته و تکه ای تو فسنجون باشه که ممکنه از گوشت

گوسفند یا گوساله یا مرغ استفاده بشه اگر این را می پسندین گوشت را با

کمی پیاز تفت بدین و بهش کمی زردچوبه بزنین و آب جوش روی اون

بریزین و بذارین که بپزه .


عده ای دوست دارن که قلقلی درست کنند و تو فسنجون بریزن این عزیزان

گوشت چرخی را با یک پیاز متوسط که آبش را گرفتن و رنده کردن خوب

مخلوط کنند و نمک بزنند و قلقلی کنند و کمی تفت بدن و بذارن کنار .

بریم سراغ بقیه کارها .

بعضی از خانواده ها از گردوی چرخ کرده تو فسنجون استفاده می کنند و

بعضی ها دوست دارن که موقع خوردن فسنجون گردو را زیر دندون حس

کنند پس یا گردو را بنا به ذائقه خودتون چرخ کنید یا خیلی ریز خردشون

کنید طوریکه تو تصویر می بیند .

یک پیاز را خیلی خیلی ریز خرد کنید بهتره که رنده نشه چون بوی پیاز تو

فسنجون پخش میشه و دیگه نمیتونید هیچ جوری اون را از بین ببرین پیاز را

با یک قاشق چایخوری روغن تفت بدین تا کمی نرم بشه گردو را بهش

اضافه کنید و مرتب به هم بزنید تا نسوزه کاملا حس می کنید که مواد

شروع کرد به چرب شدن در این موقع زردچوبه را بهش اضافه کنید و با

مواد مخلوط کنید کمی تفت بدین .



موقع اضافه کردن آبه برعکس تمام خورشتها که باید آب جوش به مواد

اضافه بشه که گوشت کف پس نده اینجا باید از آب سرد استفاده کنید به

اندازه کافی آب سرد روی مواد می ریزین و به هم میزنین.

اگر بخواین میتونید همین الان رب انار را اضافه کنید ولی بهتون توصیه می

کنم بذارین اواسط پخت این کار را بکنید چرا ؟

چونکه همین ابتدا که رب را می ریزین چون مواد رنگشون روشنه متوجه

نمیشین چقدر باید رب اضافه کنید ولی وقتی که گردو چند ساعت میپزه

خودبخود یک رنگ تیره مایل به قهوه ای پیدا می کنه و دیگه مشکل میزون

کردن رنگ را ندارین .

پخت فسنجون باید 7 تا 8 ساعت طول بکشه با حرارت خیلی ملایم اینکه

غذاهای امروزی دیگه مزه غذاهای مادربزرگ هامون را نمیده بخاطر همین

سریع درست شدنشون هست اون موقع ها که گاز نبوده روی چراغ های

نفتی یا هر چیز دیگه ای که استفاده میشده قابلمه را می گذاشتند تا غذا

آروم بپزه و جا بیفته که واقعا مزه هاشون محشر میشد .

بنابراین قابلمتون را روی یک شعله خیلی ملایم یا با شعله پخش کن بذارین

آبش هم به اندازه باشه که هی نخواین وسط کار آب اضافه کنین (که

همین کار مزه غذا را باز تغییر میده ) تا ملایم بپزه و به روغن بیفته .

یک تا دو ساعت مونده به اتمام پختتون گوشت پخته شده که میتونه

گوشت قرمز یا سفید یا کوفته قلقلی باشه را به مواد اضافه کنید و رب را

بهش بزنید که میزان رب هم به خودتون بستگی داره که دوست داشته

باشین خورشت تیره یا روشن یا ترش و کم ترش داشته باشین .من

معمولا از رب ملس استفاده می کنم و بعد هم بنا به ذائقه خودمون بهش

مقدار دلخواه شکر اضافه می کنم شما در اواخر پخت فسنجون را بچشین

و بنا به دلخواهتون مزه اش را با شکر یا رب بیشتر میزون کنید .

عده ای  هم عادت دارن که به فسنجون رب گوجه هم میزنند که من  این

کار را نمی کنم این فسنجون به اندازه کافی خوشرنگ هست که احتیاج به

رب گوجه نداشته باشه .

روغنهائی که می بیند روغن گردو هست که بعد از پخت ملایم و طولانی

بیرون اومده و خیلی خوشرنگه چون ما به جز همون یک قاشق چایخوری

روغن از روغن دیگه ای استفاده نمی کنیم .




اینم پلو با ته دیگ کنجدی که یادم رفت در کنار خورشت ازش عکس بگیرم .


موضوعات مرتبط: انواع خورش (2)

نوشته شده در 2011/4/18ساعت 23:26 توسط شاپرک|



      قالب ساز آنلاین