دلمه برگ مو
دلمه برگ مو
مواد لازم :
سبزی دلمه (ترخون ـ ریحون ـ مرزه ـ شوید ـ جعفری ـ نعنا ـ پیازچه ـ تره ) ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم
گوشت چرخی ۲۰۰ گرم
برنج یک پیمانه (آبکش)
لپه یک دوم پیمانه
پیاز یک عدد متوسط
برگ مو به میزان لازم
زردچوبه یک قاشق مرباخوری
نمک و شکر و آبلیمو به میزان لازم
طرز تهیه :
برگها را شسته و تو آبکش میذاریم .
لپه را میپزیم باید کاملا پخته بشه چون بعد که با مواد دیگه مخلوط میشه بعلت وجود نمک دیگه نمیپزه .
پیاز را خرد و تفت میدیم گوشت را اضافه و کمی سرخ می کنیم زردچوبه را بهش اضافه می کنیم و یک تفت کوچولو و از روی حرارت برمیداریم .
برنج و لپه و سبزی را به مایه گوشتی اضافه می کنیم .
برگهای مو دو نوع هستند یکی شبیه شکل یک هیچ شیاری ندارن و برای دلمه خیلی مناسبن و نوع دیگه شبیه شکل دو که شیار دارن و برای اینکه بتونیم از اونها دلمه درست کنیم باید درست شبیه شکل دوم دو برگ سر و ته را روی هم قرار بدیم تا شیارهای هم را بپوشونند.

اگر برگها ضخیم باشند یک قابلمه را از آب پر میکنیم روی حرارت تا به جوش بیاد برگها را یک دقیقه درون آبجوش میذاریم بعد بلافاصله درون آب سرد قرار میدیم تا هم رنگش از بین نره هم قابل انعطاف بشه .برگهای من احتیاجی به این کار نداشتند.
مقداری از مایه میانی دلمه را درون برگ میذاریم و اون را به صورت بقچه می پیچیم میشه به صورت رول هم در آورد ولی من سنتیش را بیشتر دوست دارم .
در شکل یک دو برگ شیار دار روی هم قرار داده شده .
توجه داشته باشید که برگها پشتشون باید به سمت خودتون باشن یعنی رگبرگها به سمت خودتون باشه .

کف قابلمه مورد نظر را چند تا برگ قرار میدیم تا موقع پخت دلمه ها نسوزن دلمه های پیچیده شده را درون قابلمه کنار هم و کاملا چسبیده به هم می چینیم الان که حوصله دلمه درست کردن پیدا کردیم بهتره مواد را دو برابر کنیم و دلمه بیشتری بپیچیم دلمه های اضافه را درون یک ظرف درب دار کنار هم چیده و درش را محکم میبندیم و در فریزر نگه میداریم در مواقعی که وقت نداریم اونا را در میاریم اجازه میدیم کمی از انجماد بیرون بیاد تا قابل جدا کردن بشه و به همون صورتی که گفتم در قابلمه می چینیم .

یک بشقاب را روی دلمه ها قرار میدیم به طوریکه کاملا روی دلمه ها را بپوشونه و یک جسم سنگین روش میذاریم خیلی آروم از کنار قابلمه بهش آب اضافه می کنیم تا لبه دلمه ها آب برسه درش را میذاریم و روی حرارت ملایم به مدت یک ساعت قرار میدیم بعد از این مدت برگها را امتحان می کنیم اگر هنوز نپخته بود زمان بیشتری لازم هست .
شعله گاز نباید زیاد باشه چون قل درشت باعث حرکت دلمه ها و باز شدنشون میشه .
بعد از پخت برگها در صورتی که طعم ملس را دوست داشته باشیم مقداری آبلیمو و شکر را در نصفه لیوان آب حل و بهش اضافه و اجازه میدیم کاملا به خوردش بره .